Hogyan legyen gyorsabb a honlapja?​

Egy megfelelően elvégzett weboldal sebesség teszt csodákra képes Google szerint is, éppen ezért, ha érdekel hogyan működik a weblap készítés Debrecen városában és ezon kívül azt is szeretnéd tudni, hogyan turbózhatnád fel weboldalad sebességét ez a cikk neked való!

Van bármi, amit a tervezők megtehetnek az oldalak gyorsaságáért?

A fejlesztők már így is rengeteg dolgot használnak az optimalizáláshoz:

Felmerül a kérdés, hogy van-e bármi más?

Szerintem, az egész kérdés hasonlóan van kezelve, mint a keresőoptimalizáció. Íróként én a szövegbeli optimalizációért felelek, míg a fejlesztők, akiknek átadom a kész tartalmat, a gyakorlati keresőoptimalizációt végzik el. A webdesignerek és fejlesztők egyszerűen megoldják ezeket a feladatokat.

Meg kell érteni, mit jelent a „lassú”

Vannak eszközök, amikkel kianalizálhatja az oldala sebességét, és ki is javíthatja azokat. Az egyik ilyen, ami kifejezetten hasznos, a Lighthouse. Az egyetlen probléma, hogy ezt fejlesztőknek szánták. 

Ehelyett inkább javaslom a Google erre szánt eszközét, a Test My Site-ot.

Ezt szigorúan azoknak szánták,…

akik gyorsan át akarják látni, hogyan teljesít az oldal. Csak be kell írnia az oldala elérhetőségét az erre kijelölt mezőbe, és el kell indítania a tesztet.

Amit én kifejezetten kedvelek ebben az eszközben, az az, hogy nagyon felhasználóbarát módon kapjuk meg az eredményeket. Ebben az esetben, az én oldalam „lassú,” még 4G-s hálózaton is. Bár már többen többször elmondták, hogy a felhasználó hajlandó várni három másodpercet, hogy betöltsön az oldala, a Google szerint a 2.9 másodperc túl sokáig tart. (Amivel én teljes mértékben egyetértek.)

Kiterjesztett elemzést is kaphat a Google-tól, ami alapján kiderül, hogyan gyorsíthat az oldalán, de az ajánlatok nem különböznek attól, amit a fejlesztők tennének. 

 

Az oldalam elég gyors a Google szerint? Nem? Akkor nem elég gyors a felhasználó szerint sem.

Test My Site szerint kapott adatait az oldal alján lefuttathatja egy elemzőn is:

Ha nincs teljesen meggyőzve, hogy a három másodperces betöltésen még dolgoznia kéne, nézze csak meg ennek az anyagi hatását: már fél másodperc jelentős változást jelentene a havi egyenlegét tekintve.

Alkalmazzon betűtípusokat egy tartalomhordozó rendszerből

Éppen elég dolog miatt kell aggódnia, mikor a betűtípusokról van szó, ezért lehet nem akar erre gondolni, de a megszokott webes betűtípusok nem jók, ha az oldal betölthetőségéről beszélünk. Valójában két tanulmány is megjelent az utóbbi időben, ami azt demonstrálja, hogy miért előnytelenek ezek a betűtípusok.

Hála az égnek, a CDN rendszerek rengeteget segíthetnek.

Ne használjon nehézkes design elemeket

A következő lista átismétel dolgokat, amikről már volt szó korábban is, tehát nem akarom azzal pazarolni az idejét, hogy újraírjam az egészet. Viszont, tényleg úgy gondolom, hogy ha eltávolítunk bizonyos elemeket a designból (különösen a nehezebbeket), azzal optimalizálhatjuk a fogyasztói élményt, és ezt érdemes ismételni:

Egyoldalas weboldalt készítsen

A fentebb olvasható ötletek a lehető legegyszerűbben kivitelezhetőek, tehát inkább azzal kezdjen, ha a kliens vagy fejlesztő önhöz fordul, hogy túl lassú az oldala. Viszont, ha a sebességmérő tesztek még mindig 2,5 másodperc körüli eredményeket hoznak, előfordulhat, hogy másfajta megközelítésre lesz szüksége, hogy optimalizálja a gyorsaságot. 

Ez a Webshopoknak jelent óriási kihívást. Komoly problémák vannak, ha egy webshop pár másodperc alatt nem tölt be. Nem csak ügyfeleket veszít, de Google szemében is esik az értéke. (Webshop készítés Debrecen

weboldal készítés budapest

Zárásként 

Ahogy a Google is előnyben részesíti a mobilos oldalakat, telefonnal kompatibilisre konvertálni az oldalát már nem olyan probléma, amit sokáig el tudna odázni. A weboldala minden verzióját – de kifejezetten a mobil verziót – optimalizálni kell a fogyasztói élményhez.

Ez magába foglalja a designt, a kódolást, a tartalmat, és mindent mást, amire az ember csak gondolni, és amit optimalizálni tud. Amint a fejlesztő elvégezte a hagyományos teljesítmény optimalizálást, hogy felgyorsítsa az oldalt, a designeren a sor, hogy elvégezze a szükséges változtatásokat. 

Néhány esetben ezek egyszerű változtatások…

(betűtípusok stb; lásd a cikkben részletezett megoldásokat), más esetekben kicsit bonyolultabb lépéseket kell megtenni; ez lehet teljes átdesignolás is.

Először is gondolja át, mennyire lassúnak látja a felhasználó az oldaltá. Aztán vizsgálja meg, mi okozza a lassulást a telefonos megjelenítés esetén. Faragjon le belőle, apránként, és nézze meg, mi az, amit a designer megtehet az oldaláért, hogy kiegészítse a fejlesztő munkáját.

Referenciák

  Kapcsolat

  Név:*

  Email cím:*

  Miben segíthetünk?

  Telefon:*

  Weboldal (ha van):

  Elfogadom az Adatkezelési Nyilatkozatot. Ennek elfogadásának hiányában nem tud továbblépni. Amennyiben adatai törlését kéri, akkor azt a info@webexchange.hu e-mail címen teheti meg. Adatait a hozzájárulás visszavonásáig kezelhetjük.